Norge 2017

Då var Norge avklarat. Jag har nog gjort en av de mest minnesvärda resorna jag varit på. Den här veckan har verkligen flugit förbi. Efter lite försovning i måndags så kom jag och Emelie iväg runt 10. Resan till Oslo gick förvånansvärt bra, vi stannade till på Max och åt lunch i Karlstad. Väl framme i Oslo 17.30, så åkte vi fel och snurrade så många gånger att vi började tappa tålamodet. Men efter ca 45 minuter hittade vi ett parkeringshus och begav oss mot hotellet. Kvällen spenderades först med lite mat på Jensens Bøfhus och sedan lite sightseeing tills det blev dags att gå tillbaka till hotellet.
 
I tisdags checkade vi ut tidigt för att påbörja resan mot Geiranger. Kommer inte riktigt ihåg hur lång resan var, men som vanligt tog det ett par timmar. Men den här gången fick vi äntligen se lite finare natur med berg och fjordar. Vår lunch de här dagarna har bestått av proteinbars och bananer egentligen. Så när vi väl kom fram så hittade vi ett ställe att äta på innan vi gick en promenad och fick se fantastiska vyer. Geiranger kan jag verkligen rekommendera, en otroligt fin plats! Vårt rum på hotellet blev vi inte direkt besvikna av, vi hade lagt till lite så att vi fick panoramavy mot fjorden och det var det värt!
Våra tidiga mornar fortsatte så vi checkade ut redan 7.30 på onsdagen då vi hade en lång väg framför oss till nästa ställe. Den här dagen fick vi se lite roliga saker längs med vägarna (tyvärr väldigt smala och slingriga vägar så det går inte så snabbt som man hade velat vissa gånger). Men vi åkte upp, upp, upp, längs med en väg som vi gav namnet kannibalvägen då det var stora pinnar utsatta längs med vägen, ingen täckning och väldigt högt upp. Tror att det var ett moln vi åkte igenom (?), antingen det eller en väldigt tjock dimma då man inte såg mer än 50 meter framför sig (?). Dagens mål var Tyssedal/Odda, där vi skulle bo två nätter i en lägenhet. När vi kom fram och fick se lägenheten så bestämde vi oss för att fixa tacos. Bland det godaste jag ätit på ett tag. Fortfarande väldigt dåliga luncher, så på eftermiddagarna när vi kom fram var vi alltid hungriga.
 
Alarmet var satt på 03.00, men när vi kollade ut så tyckte vi att det var för mörkt för att påbörja vandringen till Trolltunga. Så vi sov en timme till innan det var dags. Måste faktiskt säga att det här var nog en av de bästa men värsta sakerna jag gjort i mitt liv. Vi visste att vandringen skulle vara tuff (den skulle ta 10 timmar sammanlagt). Så på med träningskläderna, vandringsskorna, vattenflaskan fylld, matsäck, en extra tröja, kamera och skavsårsplåster. Vi stannade till ett par gånger på vägen upp men höll ändå ett bra tempo. De sista kilometrarna var vidriga även fast naturen var helt otrolig. Man bara gick, man skulle bara framåt. Så efter 4 timmar och 30 minuter nådde vi Trolltunga. Jag blev inte besviken om man säger så. Äntligen! Vi åt lite först så vi fick upp energin igen, sen ställde vi oss i den långa kön för att få en minut på Trolltunga ensamma. En riktigt mäktig upplevelse! Även när man stod i kön och fryste förjävligt var det ändå helt okej, det var alltid någon som gjorde nåt kul ute på klippan. Vi fick se en kille stå på händer, ett par som satt på varandras axlar, en kille hade med sig sitt ettåriga barn och gjorde en "lejonkungen" -sträckte ut barnet mot solen, och en annan kille gjorde likadant med sin hund. Såhär i efterhand ångrar jag mig inte en sekund, men en gång aldrig mer. Vägen tillbaka gick mycket enklare, på med hörlurar och sen bara gå. Det tog oss 4 timmar att gå tillbaka, så en vandring som skulle ta 10 timmar, blev istället 8 timmar och 30 minuter. Jag är så stolt över oss båda. Som vi kämpade, klagade och svettades de timmarna. Men upplevelsen däruppe gör det värt allt slit.
Sista dagen, fredagen, var vi inte riktigt peppade på. Träningsvärken hade börjat och vi visste precis vad vi hade framför oss. Först en biltur på 3 timmar och 45 minuter till Preikestolen, sen vandra upp till Preikestolen som skulle ta 4 timmar, och till sist påbörja bilresan hem på 13 timmar. Så nja, peppade inte riktigt. Men på med träningskläder, skorna, matsäck och vattenflaska åter igen. Dock hade vi inte fyllt vattenflaskan, men det fanns vattenfall på vägen man kunde fylla på i. Terrängen upp till Preikestolen var som till Trolltunga, om inte lite värre. Men vi gick upp på 1 timme och 30 minuter. Tog ett par häftiga bilder, åt lite matsäck innan vi gick ner igen på 1 timme och 20 minuter. Så en snabbare vandring, men minst lika jobbig. Bilresan hem ska vi inte riktigt tala om... Vi började åka 15 i fredags. kom hem 07 igår. Helt slut. 
 
Men en av de bästa resorna jag gjort. 
Min vardag, Resor | |
Upp