Recept; Chokladkola-kaka

Den här kakan är ljuvlig måste jag bara säga! Visst det kan ta ett tag att göra den, men det är verkligen värt tiden. Sen är den inte svår att göra, bara man har tid. För att göra det hela roligare ska man sätta på sin favoritmusik och sjunga med samtidigt som man bakar. Det gör susen! :)

Kaka:
125 g smör eller margarin
150 g mörk blockchoklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Kolasås:
1 ½ dl mellangrädde
½ dl strösocker
½ dl sirap

Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret på svag värme. Dra kastrullen från plattan och bryt ner chokladen i mindre bitar. Rör om då och då tills chokladen smält helt. Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt och rör därefter ner chokladblandningen i smeten. Blanda mjöl och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Häll hälften av smeten i formen och grädda 5-10 minuter i 175 grader.
Koka under tiden kolan. Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills det tjocknar, ca 15 minuter. Såsen får inte bli för tjock, men det ska bildas en liten -gata- när man drar skeden längs kastrullens botten. Bred ut den heta såsen över kakan i formen. Ställ kakan kallt, helst i frysen (eller ute om det är kallt) så att kolan stelnar något. Bred därefter ut resten av smeten över kolan i formen. Grädda ytterligare 5-10 minuter i 175 grader. Låt gärna kakan stå över natten och servera sedan med en klick grädde. 

1. Smält smöret & chokladen
2. Vispa ägg och socker pösigt
3. Blanda allting; chokladsmeten, ägg & sockersmeten & häll i mjöl och vaniljsocker
4. Första smeten in (halva) koka under tiden kolan
5. När kolan stelnat något häll över resten av smeten och in i ugnen igen (5-10 min)
6. Dags att äta! Vaniljsås valde jag, men grädde går lika bra det med

Sådär! Det var receptet. Men jag kan säga att när ni ska göra så att kolan stelnar något på kakan. Ställ den inte direkt i frysen eftersom kakan antagligen är riktigt varm. Så vänta några minuter, eller som jag skrev så kan ni ställa ut kakan ute om det är kallt. Det kan ni göra fast kakan är varm. Hoppas ni gillar den :)
Recept | |
#1 - - Sophie:

ÅÅ mums va gott det ser ut! :D



Sv: Måste söga att jag är avundsjuk på dig som har sett Welcome to the rileys! Måste se den snart! :D



Jag älskade Burlesque, så bra och vilken känsla man hade är man lämnade biosalongen :) Vill bara se den igen och Cam var så snygg! Haha älskar ockås den scenen, så rolig ^^

Kramar Sofie



Upp